sobota, 18 czerwca 2011

96. F000U Gotuje - Placek z truskawkami

Witajcie ponownie.
Bardzo dużo ludzi dziwi mi się, że
zamiast chodzić na dwór z koleżankami
czy do kina lub zakupy, ja w domu gotuję.
Czy to takie dziwne, że 16 latka gotuje? :-)

Dzisiaj chciałabym wam pokazać moje
ciasto które musiałam piec 4 dni pod rząd
ponieważ ledwo wyjęte z piekarnika schodziło
w 15 minut. Ledwo co udało mi się zrobić zdjęcie, a 
co dopiero je smakować ;-)

1. Przed włożeniem do piekarnika :

2. Po upieczeniu, jak sami widzicie już kawałka nie ma :( 




Przepis :
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki wody
- 3 jajka
- dodatek jaki chcecie ja robię z truskawkami a jesienią
ze śliwkami :-)

Co dalej...
Ja biorę zawsze szklankę i dwie miski.
Do jednej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia
Do drugiej jajka i cukier. Do szklanki dajemy olej oraz wodę.
Jajka ubijamy z cukrem na ala kogel mogel. Potem dodajemy
na zmianę mąkę { którą zmieszaliśmy z proszkiem do pieczenia } a potem
olej { który zmieszaliśmy z wodą } i tak na zmiane mąka olej mąka olej.
Potem przekładamy do formy i kładziemy { nie wciskamy! } owoce
z którymi ma być nasze ciasto. ;-)
Piec tak długo, aż patyczek, którym sprawdzamy będzie suchy.

Smacznego! ;-*

Wybaczcie, że na blogu wciąż piszę
o czym innym. Jednak mój blog nadal
będzie blogiem głównie kosmetykowym jednak
trochę będę wtrącać innych tematów by nie zanudzać :-)

Pozdrawiam 


23 komentarze:

  1. Pycha <33 Ha, poszedł tylko kawałek na tym zdjęciu, w mojej obecności nie białabyś go nawet czemu zrobić ; ) Kocham Cię Jessico Louise, jesteś wspaniała ; **** <333333 !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM pychota. Dam przepis babci i mi zrobi taki ciasto. JA nawet jajka robić nie umiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam ;p Szkoda że do wypieków nie mam ręki :( Ale za to pyszne pierogi mi wychodzą ;d;d

    OdpowiedzUsuń
  4. może spróbuję ale talentu kulinarnego to ja nie mam ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki prosty przepis ! :) Ja dziś robiłam ciasto z czereśniami ;p Twój przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dzisiaj robiłam biszkopt z kremem i truskawkami+galaretka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jak na razie mam takiego sernika na zimno z truskawkami,a następnym razem bardzo chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama robiła w tym tygodniu takie samo ciasto, u mnie też szybko w domu schodzi =] A dzisiaj mam ciasto marchewkowe =]

    Powiem Ci szczerze, że nie lubię robić ciast czy deserów, wolę gotować obiady, piec mięsko itd.

    A co do kuracji Uguisu (mało apetyczny temat), ale skoro to bardzo drogie w salonach to mi się opłacało kupić 5 g za 14,40 zł czyli kurację na 10 tygodni =]

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie, że napiszę, postaram się go upiec na następnym weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Według mnie się nie miesza, czasem trzeba dać coś na inny temat bay ludziom się nie znudziło :) Ja też planowałam wrzucić coś z mojego gotowania, a już niedługo wrzucę moje jutrzejsze zdobycze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A słyszałaś o zupie z jaskółczych gniazd? Też azjatycki wynalazek na zachowanie młodości i pięknej cery, jednak nawet dla mnie to przesada =]

    Ja mogę w kuchni stać cały dzień i gotować, żeby potem zjeść w 5 minut. O dziwo mnie to relaksuje =]

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi się jak najbardziej podoba :) czasem trzeba napisać o czymś innym ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniamm...jak pysznie wygląda! Koniecznie muszę sobie zapisać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. A widzisz: Nigdy nie mów nigdy! Ale akurat o tym co napisałaś w komentarzu u mnie na blogu to wiedziałam =] Tak mi się jeszcze przypomniały kremy ze śluzem ślimaka... ślimak też jadalny w pewnych krajach =]

    OdpowiedzUsuń
  15. To cię nie zaskoczyłam. W sumie akurat mnie do tych kosmetyków nie ciągnie. Nie tylko z racji ceny, ale po prostu nie =]

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda smakowicie ! :) Ja też uwielbiam gotować i piec lecz niestety ostatnio brakuje na to czasu :/

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie! Ja nie lubię gotować, beztalęcie jestem takie, haha :P.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzieki:) Napewno bys zrobila, nie potrzeba bylo do tamtego mani specjalnej wprawy, bo w glownej roli stempelki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj, ja cie rozumiem ;) Fakt - faktem nie piecze, ale za to staram się wymyślać różne potrawy, surówki i wgl ;D Coraz lepiej mi idzie ;) Mam chyba 2 posty na ten temat na blogu gdzieś ;d ;*** Loveeeee ;)

    http://made-in-marta.blogspot.com/
    Zapro do mnie ;]]

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi smaka narobilas, osz Ty niedobra :)

    ----

    www.cosmetoholicss.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda smacznie mniam:)
    chyba skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń